Een aantal jaar geleden alweer kwam mijn boek ‘Gezicht achter het Stempel’ op de spreekwoordelijke markt. Een boek dat ik heb geschreven om mijn ervaringen over het leven met een ‘beperking’ te kunnen delen met onder andere lotgenoten, en om er naar ik hoop, mensen mee te kunnen helpen.

Ik vond het mooi dat mensen zoveel belangstelling toonde. Toen ik het boek nog aan het schrijven was, was het mooi als mensen vroegen, ‘Hoe ver ben je nou met je boek?’. Nu vandaag de dag vragen mensen: ‘Is het een succes, of ‘hoe gaat het met je boek en hoeveel exemplaren heb je er al van verkocht?’ Tja, is het een succes geworden? Dat is denk ikzelf maar hoe je er naar kijkt. Ik heb zelf nooit het idee gehad dat het wel eens een bestseller zou worden, door of omdat ik zoals met veel ‘bekende Nederlanders’ het geval is als ze weer eens een boekje hebben laten schrijven, uit zou worden genodigd door bijvoorbeeld ‘De wereld draait door,’ of ‘Jinek’ en of uiteraard een ‘RTL Late Night.’ Natuurlijk had ik dat uiteraard wel leuk gevonden om daar ook eens mijn verhaal te vertellen over het hoe en waarom ik dit boek nou eigenlijk heb geschreven.

En natuurlijk zou het leuk zijn als iets waar je zelf lang aan hebt gewerkt, je uiteindelijk ook iets zou opleveren. Echter, als dat vooraf de insteek zou zijn geweest om dit boek te gaan schrijven, dan denk ik dat ik sowieso al een valse start had gemaakt. Dan vliegt het meteen zijn doel voorbij en geeft het de boodschap die ik mee wil geven, meteen een negatieve lading en een bittere bijsmaak. Natuurlijk is het logisch dat een succesvol schrijver, die afhankelijk is van inkomsten met schrijven, bij de start van een nieuw deel in een succesvolle reeks denkt: ‘Zo dat moet mij weer een kistje geld gaan opleveren!’ Echter, succes met je boeken kun je op veel manieren boeken. Zo ben ik blij dat mijn boek goed is ontvangen en dat de boodschap die ik er mee had, door veel lezers is begrepen. En velen vroegen en vragen me dan ook wel eens of er een ‘vervolg’ op komt. Om die vraag te beantwoorden? Ik weet het niet, ik heb enkele ideeën, maar of die ideeën genoeg zullen zijn voor een heel nieuw boek? Ik denk dat dat iets is wat de tijd ons zal gaan leren.

Als ik een vervolg schrijf waar ik bijvoorbeeld dieper in wil gaan over het leven met een beperking, moet ik wel iets te meer vertellen hebben dan enkel dat, en niet even een vlug in elkaar gezet boekje!

Share This

Share this post with your friends!